PARAMA NEĮGALIESIEMS

Kolpingo kolegijoje Studentų paslaugų centre teikiama ši parama:

§  Moksleivių su negalia ir jų tėvų konsultavimas studijų klausimais;

§  Stojančiųjų į kolegiją asmenų su negalia ir jų tėvų konsultavimas stojimo į kolegiją ir kt. studijų klausimais;

§  Jau studijuojančių kolegijoje studentų su negalia ir jų tėvų konsultavimas studijų, praktikos ir kt. studijų klausimais;

§  Tarpininkavimas tarp kolegijoje studijuojančių studentų su negalia ir kolegijos administracijos;

§  Finansinės paramos teikimas kolegijoje studijuojantiems studentams su negalia;

§  Visuomenės švietimas neįgaliųjų studijų klausimais.

Finansinė parama

LR Vyriausybės nutarimai dėl finansinės paramos neįgaliesiems

§  LRV 2009 m. rugsėjo 23 d. nutarimas Nr. 1187

§  LRV 2006 m. rugpjūčio 29 d. nutarimas Nr. 831

LR Vyriausybė 2006 m. rugpjūčio 29 d. nutarimu Nr. 831 (LR Vyriausybės 2009 m. rugsėjo 23 d. nutarimo Nr. 1187 redakcija) patvirtino Finansinės pagalbos priemonių teikimo neįgaliesiems, studijuojantiems aukštosiose mokyklose, tvarkos aprašą (toliau vadinama šis Aprašas). Šiuo Aprašu siekiama užtikrinti vienodas paramos sąlygas sunkią negalią turintiems asmenims siekti aukštojo mokslo ir įgyti konkurencingas darbo rinkoje profesijas.

LR Vyriausybės nutarimu nuo 2006 m. rugsėjo 1 d. (2009 m. rugsėjo 23 d. redakcija) finansinė parama teikiama studentams, kurie:

§  turi teisės aktų nustatyta tvarka nustatytą 45 procentų ar mažesnį darbingumo lygį arba sunkų ar vidutinį neįgalumo lygį;

§  neturi įsiskolinimų ir Kolpingo kolegijos nustatyta tvarka numatytų drausminių nuobaudų;

§  studijuoja pirmą kartą pagal pirmos pakopos (profesinio bakalauro) studijų programą arba pagal vientisųjų studijų programą, neatsižvelgiant į tai, kuria studijų forma studijuoja neįgalusis.

Studentams atitinkantiems paramos teikimo sąlygas skiriama:

§  kas mėnesį 50 proc. (180 Lt) valstybinės socialinio draudimo bazinės pensijos dydžio tikslinė išmoka specialiems poreikiams tenkinti;

§  įstojusiems į Kolpingo kolegiją 2009 m. ir vėliau – 3,2 BSI (416 Lt) dydžio tikslinė išmoka už kiekvieną semestrą studijų išlaidoms iš dalies kompensuoti.

Jeigu neįgalusis gauna įsiskolinimą ar drausminių nuobaudų specialiems poreikiams tenkinti išmokos (180 Lt) mokėjimas jam sustabdomas nuo kito mėnesio ir pratęsiamas neįgaliojo rašytiniu prašymu, pateikiamu Kolpingo kolegijos Direktorei arba jos įgaliotam asmeniui, tik nuo kito mėnesio, kai panaikinamos akademinės skolos ir (arba) Kolpingo kolegijos administracijos skirtos nuobaudos. Tikslinė išmoka (416 Lt) tokiu atveju už atitinkamą studijų semestrą nemokama.

Finansinė parama teikiama iš valstybės biudžeto lėšų, skirtų Neįgaliųjų reikalų departamentui prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Nacionalinės žmonių su negalia socialinės integracijos 2003–2012 metams programos priemonėms įgyvendinti.

PARAMOS TEIKIMĄ KOORDINUOJA NEĮGALIŲJŲ REIKALŲ DEPARTAMENTAS PRIE SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTERIJOS. Daugiau informacijos galite rasti Neįgaliųjų reikalų departamento internetiniame tinklalapyje:

NAUJIENA! TIKSLINĖ IŠMOKA NEĮGALIESIEMS

EUROPOS SOCIALINIO FONDO FINANSINĖ PARAMA

Nuo 2012 m. balandžio 30 d. Valstybinis studijų fondas kartu su Lietuvos aukštojo mokslo institucijomis (tarp jų ir Kolpingo kolegija) įgyvendina projektą „Studijų prieinamumo užtikrinimas specialiųjų poreikių turintiems studentams“ Nr. VP1-2.3-ŠMM-07-V-01-001.

Neįgaliems studentams nuo 2012 m. vasario 1 d. iki 2015 m. vasario 1 d. numatoma kas mėnesį skirti 520 Lt dydžio tikslines išmokas.

STUDENTAS, PRETENDUOJANTIS GAUTI TIKSLINĘ IŠMOKĄ, TURI ATITIKTI ŠIUOS REIKALAVIMUS:

§  Turi teisės aktų nustatyta tvarka nustatytą 45 procentų ar mažesnį darbingumo lyg;

§  Aukštojoje mokykloje studijuoja pirmą kartą (išskyrus neįgaliuosius, prieš tai nutraukusius studijas ar pašalintus iš aukštosios mokyklos, vėl pradėjusius studijuoti. Šiuo atveju tikslinės išmokos neteikiamos už laikotarpį, už kurį buvo mokėtos išmokos iki studijų nutraukimo arba pašalinimo iš aukštosios mokyklos dienos) pagal pirmosios pakopos studijų programą;

§  Neturi akademinių skolų pagal studijuojamą studijų programą ir (arba) nuobaudų.

§  Tikslinės išmokos mokamos neatsižvelgiant į tai, kuria studijų forma studijuoja neįgalusis.

DOKUMENTAI TIKSLINEI IŠMOKAI GAUTI TEIKIAMI DU KARTUS PER METUS:

rudens semestrui (įskaitant žiemos atostogų laikotarpį)

rugpjūčio 15 – rugsėjo 15 dienomis,

pavasario semestrui (įskaitant vasaros atostogų laikotarpį) –

vasario 1-15 dienomis.

DĖMESIO!

Tikslinė išmoka turi būti panaudota studijų reikmėms (prekėms, paslaugoms ir kitoms išlaidoms, būtinoms studijų prieinamumui didinti). Prireikus, Valstybinis studijų fondas gali paprašyti dokumentų, įrodančių, kad tikslinė išmoka buvo panaudota prekėms, paslaugoms ir kitoms išlaidoms, būtinoms studijų prieinamumui didinti.

TIKSLINES IŠMOKAS NEĮGALIESIEMS KOORDINUOJA VALSTYBINIO STUDIJŲ FONDAS. Daugiau informacijos pateikiama Valstybinio studijų fondo tinklalapyje adresu: https://www.vsf.lt/index.php?id=1504

Dėl paramos neįgalieji turėtų kreiptis į Kolpingo kolegijos Studentų paslaugų centro vadovę (44 kab.) ir pateikti šiuos dokumentus:

FINANSINĖS PARAMOS ATASKAITOS:

Rasa Didžiulienė