Tarptautiniai mokymai Lenkijoje

Lapkričio 16-21 dienomis Kolpingo kolegijos Socialinio darbo katedros vedėja Ramunė Bagdonaitė-Stelmokienė ir Verslo vadybos katedros dėstytoja Birutė Krikščiukienė dalyvavo tarptautiniuose „Innovative coaching methods for fostering youth creativity and entrepreneurship in VET institutions“ mokymuose, vykusiuose Liubline (Lenkija). Mokymai remiami Mokymosi visą gyvenimą programos.

Trys šalys - Lietuva, Lenkija ir Prancūzija bendradarbiaudamos parengė inovatyvių ugdymo priemonių metodiką, skirtą skatinti studentų kūrybiškumą ir verslumą profesiniame ugdyme.

Mokymai vyko viename seniausių Lenkijos miestų – Liubline (apie 350 tūkst. gyventojų), įsikūrusiame Lenkijos pietryčiuose. Šis miestas garsus savo XIV a. rotuše, XVI katedra, XIV a. Krokuvos vartais, XIII a. Dominikonų bažnyčia ir vienuolynu, Liublino pilimi, kurioje Lenkijos karalystės ir Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės bajorai 1569 metais pasirašė Liublino uniją, pagal kurią buvo įkurta nauja Lietuvos ir Lenkijos Abiejų Tautų Respublika. Miesto centre yra Lietuvių aikštė, kurioje šalia lenkų ir anglų kalbos ir lietuvių kalba aprašytas Liublino unijos pasirašymo procesas. Senamiestyje galėjome grožėtis gotikos, renesanso ir baroko architektūros mišiniu.

Mokymai prasidėjo Liublino Ekonomikos ir inovacijų universitete EVE projekto pristatymu, Monika Wawrzenczyk-Kulik pristatė visą metodiką, verslumo sampratas Lietuvoje, Lenkijoje ir Prancūzijoje. Visas likusias dienas kartu su kitais 11 projekto dalyvių mokėmės inovatyvių metodų, taikomų profesiniame ugdyme. Galime pasidžiaugti, kad mūsų Kolegijos dėstytojai šiuos metodus jau taiko savo darbe: tai įvairios diskusijos, problemų ir jų sprendimo medis, koliažai, darbas mažose grupelėse, aktyvus klausymasis, refleksijos ir pan.

Numatomas tolimesnis bendradarbiavimas tarp dalyvių siekiant įvertinti inovatyvių metodų taikymą profesiniame ugdyme. Džiaugiamės, kad turėjome puikią progą ne tik mokytis, bet ir aplankyti Kazimierz Dolny miestą, įsikūrusiame prie didžiausios Lenkijos upės Vyslos. Tai vaizdingas bohemiškas miestelis, įkurtas Kazimiero Didžiojo.

Esame dėkingos Kolpingo kolegijos bendruomenei už galimybę dalyvauti šiuose mokymuose.

Ramunė Bagdonaitė-Stelmokienė
Socialinio darbo katedros vedėja